4 Mart 2015 Çarşamba

Ballı Rus Pastası (Russian Honey Cake-MEDOVİK)






      Uzun zamandır yapmak  istediğim, pastayı nihayet yapabildim. Tarif için nette biraz araştırma yaparken Cafepepela'nın tarifi tam istediğim bir tarif oldu. Öyle güzel anlatmış ve yorumlamış ki, işi gücü bırak geç mutfağa yap der gibi.:)

      Yapılışı çok zevkliydi benim için. Bisküvi hamurunu istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Kremasını istediğiniz gibi damak zevkinize göre pişirebilirsiniz. Ben sıvı şatiyle yaptım, ama kendi pişirdiğiniz bir muhallebide olur, tamamen size kalmış. Her şeyi kabul eden bir pasta. Yapım aşaması biraz zor gelebilir size ama inanın bu lezzet için değer.:) Pastayı yapıp bir gün dolapta bekletmek çok önemli. Bekletmezseniz bisküviler sert olur, yumuşaması için bekletiyoruz.:)

     Meşhur mu meşhur bu Rus pastasını biz çok beğendik. Kesip servis tabağına alırken, üstündeki balın akışını izlemeyi de unutmayın.:) Bence sizde hemen mutfağa girip yapın derim. Bu lezzetten mahrum kalmayın.:)


Bisküvi Hamuru için gerekli malzemeler;

3 yumurta
120 gr tereyağ
1 çay bardağı şeker
3 çorba kaşığı bal (iyi kalitede tercih edin)
1,5 paket kabartma tozu
4-4,5 su bardağı un
1 paket vanilya

Kreması için;

4 su bardağı krema yada sıvı krem şanti
1 su bardağı şeker
1 paket toz şanti (kıvam vermek için)

Üst süslemesi için;

Yarım paket bitter çikolata
3 yemek kaşığı krema
Bal

Yapılışı;

        Öncelikle 3 yumurtayı ve 1 çay bardağı şekeri çırpalım. Sırasıyla resimleri takip ederseniz daha kolay olur anlaması. Tavaya 3 kaşık balı koyalım ve ısıtalım. Tavanın altı kısık ateşte olsun. Kabartma tozunu ekleyip 1 dakika karıştıralım. Ballı karışım resimdeki gibi kabaracak..
        Ayrı bir tavada terayağını eritelim .Bu iki karışımı, çırpılmış yumurta ve şeker karışımına yavaşça ekleyelim. Unu ve vanilyayı da ekleyip yumuşak, ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğuralım. 4,5 su bardağı yeterli olacak gibi. Unu yavaş yavaş eklemenizi öneririm. Hamurumuz hazır. Biraz dinlendirelim (5-10 dakika kadar). Dinlenen hamuru 8 eşit paçaya bölelim, beze yapalım unladığımız tezgaha dizelim.

        Bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açalım. İnce olacak korkmayın sakın.:)
Fırını 180 dereceye ayarlayalım unutmadan.:) Servis tabağı kadar açtığımız hamuru, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyalım. Hamurun üstüne aralıklarla çatalla batıralım, hava alsın. Isıttığımız fırına koyalım ve 4-5 dakika kadar pişirelim.

        Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayalım. Lavaş hamurunun biraz kalını gibi düşünün. 8 tane hamuru tek tek açıp pişireceğiz. Fırının başından sakın ayrılmayın, hemen kızarıyor aman yanmasın.:)

        Fırından çıkan hamuru, bir kalıpla yada orta boy bir tencerenin kapağıyla kesiyoruz. Kalan kısımlarını bir kenara ayırıyoruz, dış süslemede kullanacağız.
Seri bir şekilde 8 hamura aynı işlemi uygulayalım. Aç, pişir, hemen kes.:)
Pişen hamurları, soğuması için bekletiyoruz.

Kreması için;

       4 su bardağı sıvı krem şanti yada çiğ kremayı mikserle koyulaşana kadar yüksek devirde çırpalım. 10-15 dakikada koyulaşıyor. İçine şekeri ve kıvam alması için toz şantiyi de ekleyelim. Soğuması için dolapta bekletelim. Dolapta bekledikçe kıvamı sertleşiyor.

       Servis tabağına pişirdiğimiz bisküviden birini koyalım. Üstüne kremadan sürelim. Tek tek bir krema bir bisküvi olacak şekilde devam edelim. Kalan kremayı pastanın üstüne ve yanlarına sürelim. Kremayla pastayı kaplayalım.

       Hamurdan kalan parçaları rondo da parçalayalım. Pastamızın kenarlarına elimizle bastırıp yapışmasını sağlayalım.

Üst süslemesi için;

         Yarım paket bitter çikolatayı benmari usulü eritelim, içine 3 yemek kaşığı çiğ krema koyup karıştıralım. Sıkma torbasına koyalım, ince uçlu duy ile istediğiniz gibi süsleyip şekil verebilirsiniz.

          Afiyetler olsun.:))



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder