24 Şubat 2015 Salı

Çiğ-Börek Tarifi



          Eşim Eskişehirli olduğu için, bizim evde çok sık yapılır çiğ-börek. Ben açarım oğlum içini doldurur, eşimde kızartır.:) Yanına salata ve birde ayran oldu mu doyulmaz tadına.:)

          Çok farklı tarifler olsa da orjinali bu. Kıyma kavrulmaz, çiğden yapılır. Hamurun içine de un, tuz ve sudan başka bir şey konmaz.:)

Malzemeler;

1 kg un
1,5 tatlı kaşığı tuz
Su

İç malzeme;

300 gr kıyma
Tuz
Karabiber
Yarım çay bardağı kadar su

Kızartmak için;

Sıvı yağ

Çiğ böreğin yapılışı;

         Unu eleyelim. Yoğurma kabının içine 5-6 su bardağı kadar unu koyup, ortasını havuz gibi açalım, tuzunu da ilave edelim. Yavaş yavaş su ve unu ilave edip yoğuralım. Kulak memesinden sert bir hamur elde edelim. Hamurun üzerine, nemli bir bez örtüp dinlendirelim.

        Hamur dinlenirken iç harcımızı hazırlayalım. Kuru soğanı soyalım ve rendeleyelim. Kıymayı, tuzu ve karabiberi ilave edelim. Yarım çay bardağı kadar suyu dökelim ve karıştıralım. Macun kıvamın da oldu mu, iç harcımız hazır.

        Dinlenmiş hamurdan, cevizden biraz büyük parçalar koparıp beze yapalım. Bezelerin üzerini örtelim ki kurumasınlar.

        Tezgahı hafif unlayalım. 1 tane beze alıp pasta tabağı kadar açalım. Kıymalı harçtan, açtığımız bezenin yarısına kadar yayalım, diğer yarısını da üzerine kapatalım. Kenarlarını keselim. Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayalım. Bol sıvı yağ koyduğumuz tencerede kızartalım.

        Yanınızda kimse yoksa ve tek başınıza yapıyorsanız, içini koyup kapattığınız çiğ-börekleri fazla bekletmeden sofra bezinin üstüne koyup, hepsi bittikten sonra kızartmanız daha iyi olur. Çiğ-börekler yağda çabuk kızardığı için çok acele etmelisiniz..

2 yorum: